Start
identiteit
zelfbeeld
imago
24 november 2021
keuze 1
keuze 2

Proefsolliciteren

Sprint 7

imago

 

onderdeel: communicatie

In deze workshop leer je wat we onder imago verstaan. Je gaat dit ook toepassen op jezelf. Hoe kom jij over bij anderen?

 

Identiteit

Voordat we ingaan op imago kijken we eerst wat we onder identiteit verstaan. Je identiteit wordt bepaald door jouw innerlijk en uiterlijk.

 

 

innerlijk
Ieder mens probeert te zijn zoals hij/zij wil zijn. Dit lijkt een open deur maar er valt veel meer over te zeggen. Jij bent een persoon met bepaalde karaktereigenschappen. Met de ene eigenschap ben je meer blij (bijvoorbeeld vrolijkheid) dan met de andere (bijvoorbeeld jaloersheid). Dat geheel van jouw karaktereigenschappen bepaalt jouw 'innerlijk', dus wie je 'van binnen' bent. Met innerlijk bedoelen we dus niet dat wat in jouw lichaam zit (aan organen, botten, enz) maar dat wat jouw eigenschappen zijn, jouw karakter. 

 

opdracht: schrijf voor jezelf 6 karaktereigenschappen op. Denk daarbij aan positieve en negatieve eigenschappen.

 

 

omgeving
We zeiden al dat ieder mens probeert te zijn zoals hij/zij wil zijn. Daarbij speelt de omgeving ook een rol. Afhankelijk van met wie je bent of waar je bent toon je andere of meerdere karaktereigenschappen van jezelf. Stel dat ik heel gul ben van mijzelf, dan zal ik dat eerder tonen in mijn vriendengroep dan in een klas. Of als ik gauw verdrietig ben, zal dat eerder tonen als ik thuis ben dan in de bus. Je bent dus steeds dezelfde persoon, maar de eigenschappen waar je een beroep op doet verschillen per situatie.

 

Bij opdracht 1 heb je 6 karaktereigenschappen benoemd van jezelf.

Schrijf bij elk van die eigenschappen een plek/groep op waar je die eigenschap gemakkelijk toont.

Schrijf bij één van die eigenschappen ook een plek/groep op waar je die eigenschap niet gemakkelijk toont.

 

 

uiterlijk
Naast innerlijk is er ook uiterlijk. Dat is zoals jij jezelf ziet. Kijk eens in de spiegel. Wie zie je dan? Met de manier zoals je er uitziet wil je laten zien wie je bent. Denk maar aan de stijl van kleding die je draagt. De reacties van anderen daarop bepalen hoe jij je kleedt, hoe jij je opmaakt, je haar doet.

Hoe jij er uitziet, of hoe je wilt dat je er uitziet, heeft ook te maken met de bouw van je lichaam. Je kunt niet alles bepalen want je bouw bepaalt dit ook mee. Denk maar aan lengte (je bent lang of kort of er tussen in), haar (krul, kleur, dikte) of denk aan leeftijd (je wilt als tiener er toch niet uitzien als een basisschoolleerling)

 

identiteit

Je identiteit is een samenspel van dat innerlijk en uiterlijk.

 

 

Zelfbeeld

zelfbeeld: hoe jij je wilt tonen aan anderen. Denk nog eens aan wat we geschreven hebben over innerlijk en uiterlijk. Op grond van dit alles wil jij je tonen aan anderen.

Imago

Bij imago hoort hoe jij overkomt bij anderen. Dat hangt dus af van de anderen. Dat heb je voor een deel maar in de hand.

 

Hoe kom ik over?

Hoe jouw karakter ook is, hoe jij je ook kleedt of opmaakt, je komt op een bepaalde manier over bij anderen. Dat heet jouw imago. Je zou ook kunnen zeggen dat het jouw uitstraling is. En die kan krachtig zijn of ingetogen.

 

Hoe kom ik daar over?

Voor een deel kun je dit imago sturen. Denk maar aan een sollicitatiegesprek. Je kunt dan niks veranderen aan de grootte van jouw lichaam, bijvoorbeeld. Maar je kunt dit imago (dus de manier waarop jij overkomt) wel sturen door, bijvoorbeeld, je kleding. Vooraf aan zo'n sollicitatiegesprek vraag je jezelf dus af: wat trek ik aan? Wat past bij mij?

Die kleding die je aantrekt naar een sollicitatiegesprek kan wel eens heel anders zijn dan hetgeen je aantrekt naar een date. Vooraf aan zo'n date vraag je jezelf ook af: wat trek ik aan? Wat past bij mij?

 

D&P - workshop imago

(docent: leg eerst tabblad identiteit, zelfbeeld, imago uit)

 

Opdracht 1

Bij heel veel sollicitatiegesprekken is de eerste vraag: beschrijf wie je bent / presenteer jezelf. Schrijf hier een antwoord op. Doe dit secuur, neem er de tijd voor. Oefen hem even voor jezelf.

 

Opdracht 2

Oefen met elkaar deze eerste vraag. Dus maak drietallen. Eentje is directeur, eentje komt solliciteren, eentje observeert. De directeur stelt de vraag: "beschrijf eens wie je bent". De observant geeft naderhand tips. Dan draaien de rollen.

 

Opdracht 3

  • Lees nog eens de vacaturetekst door (zie vvtc.nl )
  • Bekijk je eigen CV en je eigen motivatiebrief.
  • Schrijf ten slotte wat tips voor jezelf op: wat trek ik aan, waar moet ik aan denken?

 

 

keuze opdracht 1: Mijn ik, mijn stijl

zoek een afbeelding van jezelf (via schoolaccount, instagram, facebook) van een paar jaar terug. Welke veranderingen m.b.t. uiterlijk zie je?

Zoek een afbeelding (van een andere persoon) op internet van hoe jij er nu uit zou willen zien wat betreft kleding.  Hoe zou jij die stijl omschrijven?

Maak tweetallen. Beschrijf de uitstraling, het imago, van die andere persoon.  Wat valt je op, wat zie je, hoe wil die ander zijn volgens jou? Vertel dit aan die ander. Klopt dit volgens die ander?

 

kijk de volgende youtube's met tips over verzorging

vrouwen:  --> klik hier. of klik hier

mannen: --> klik hier. of klik hier. of klik hier

Schrijf nu voor jezelf op wat jij zou aantrekken als jij morgen op solliciatiegesprek met komen bij dat bedrijf waar je al eerder die pitch voor hebt gemaakt. Wat trek je aan? Waar let je zeker op?

Keuze opdracht 2: Ben ik wie ik ben op die selfie?

Op tafel ligt een aantal interviews met jongeren. Zij zijn actief op instagram en schrijven over hoe zij foto's bewerken, waarom zij dit doen en hoe zij daar over denken.

 

Kies één van de interviews

Schrijf een brief aan die persoon.

  1. Leg uit wat jij vindt van uiterlijk, van foto's, van wie je bent, van photoshop of insta-apps die foto's bewerken.
  2. Wat zou jij doen als je in de schoenen van die persoon zou staan?
  3. Wat voor 'selfie' zou jij bijvoorbeeld op een sollicitatiebrief zetten?
  4. Maak de brief op papier en lever hem in bij je docent.

 

nb: voor de zekerheid staan de interview's ook in de bijlagen 

 

wwpray

Op de wereld zijn er heel veel gebeden. Van verschillende soorten mensen, van verschillende levensbeschouwingen.
Hieronder zie je er eentje van.

Arm zijn we niet

Peru

Lees meer …

zo zo, fie fie

Filosofische oefeningen met de pen

Het hele leven zit vol met vragen.
Ze zijn lang niet altijd gemakkelijk om te beantwoorden. Maar wel leuk.
Wat dacht je van de volgende:

Krijg het heen en weer

Lees meer …

in beeld

Muziek en levensbeschouwing horen bij elkaar. Daar zijn heel wat voorbeelden van. Die hebben we hier voor jou verzameld.
Wat vind je van degene die hieronder staat?

Sunday bloody sunday

U2 

Lees meer …

Dichtbij

Kruip in een gedicht
Laaf je aan de woorden

We hebben de volgende voor je klaar staan:

Revontulet

Lees meer …

kwartet

Opdrachten die je met groepjes van maximaal 4 leerlingen kunt doen.

Tafelvoetbal

Hoelang kunnen jullie de propjes op de tafel houden?

Lees meer …

klasbak

Klassikale opdrachten die je als energizer kunt inzetten.

puzzelmania

Lukt het jullie de puzzels tot een goed einde te brengen?

Lees meer …