Het Hawaiiaanse scheppingsverhaal

 

In het begin was er enkel een eindeloze duisternis.

Uit deze duisternis werden twee wezens geboren: de mannelijke Kum-u-lipo, wiens naam “De essentie van de duisternis” betekent en de vrouwelijke Po-ele wiens naam “De duisternis zelf” betekent.

Ku-mu-lipo en Po-ele maakten alle wezens van de duisternis: de schelpdieren die op de bodem van de oceaan leven, de planten die groeien tijdens de nachtelijke duisternis en de dieren die in de aarde wroeten.

Nadat al deze wezens geboren waren, ontstond er langzaam een beetje licht in het duister.

De eerste wezens brachten kinderen voort: de mannelijke Po-uli-uli, wiens naam “Diepe duisternis” betekent en de vrouwelijke Po-wehi-wehi, wiens naam “Duisternis met een sprankje licht” betekent.

Po-uli-uli en Po-wehi-wehi maakten alle wezens van het bijna-duister; ze maakten de vissen die in de diepe zeeën rondzwemmen en wezens die op het donkere land leven.

De donkere wezens kregen nakomelingen en hierdoor drong er steeds meer licht door in de duisternis van deze wereld.

Po-uli-uli en Po-wehi-wehi brachten een derde paar voort: de mannelijke Po-el-ele, wiens naam “Nacht” betekent en de vrouwelijke Po-haha, wiens naam “Gekomen vóór de dageraad” betekent.

Po-el-ele en Po-haha maakten de wezens van het duister-vlak-voor-de-dageraad: de insecten die ’s nachts vliegen, de rupsen, de sprinkhanen en een groot ei.

Het ei kwam uit en duizenden vogels kwamen tevoorschijn. Dit zijn de vogels die vlak voor de morgenschemering vliegen en zingen.

De vissen, de vogels en de insecten hadden nakomelingen en ieder nieuw wezen voegde een beetje licht toe aan de duisternis, totdat het licht was zoals in de uren vlak voor de ochtendschemering.

De volgende wezens die geboren werden waren Po-pano-pano en Po-lalow-wehi die op hun beurt nageslacht kregen: schildpadden, kreeften en andere schelpdieren die in het half-duister in ondiep water leven.

Po-pano-pano en Po-lalow-wehi kregen ook kinderen: de mannelijke Po-hiolo en de vrouwelijke Po-ne-a-aku. Hun namen betekenen “Het einde van de nacht”. Hun nageslacht bestond uit de rat Pilo’l en Kama-pua, het varken. Beide zijn dieren die dag en nacht hun gang gaan.

Op dat moment was de dag bijna aangebroken en de aarde gonsde al van het leven.
Po-kini-kini en Po-he zorgden voor de allereerste zonsopgang en zo scheen er eindelijk licht op de wereld.

De eerste man, Ki-i, en de eerste vrouw, La-ila-a, werden geboren. Ze hadden een donkere huid, want ze waren vlak na zonsopgang geboren.

De eerste man en de eerste vrouw kregen veel kinderen. Iedere volgende generatie had een lichtere huidskleur. Uiteindelijk kregen de mensen de huidskleur die ze vandaag de dag ook nog hebben.

 


Opdracht keuze

Kies hieronder uit één van de opdrachten die je gaat maken. Je hebt hier een paar minuten voor.

  1. Tekening: Maak een tekening die past bij dit scheppingsverhaal.
  2. Afbeelding: Zoek een afbeelding op internet die past bij dit scheppingsverhaal. Je vindt er vaak heel veel. Leg uit waarom je voor deze foto hebt gekozen.
  3. Personage: In het scheppingsverhaal komen verschillende personages voor. Welke zou jij willen zijn? Kies er één. Waarom zou jij dit willen zijn? Wat zou je gaan doen als jij dat personage bent?

wwpray

Op de wereld zijn er heel veel gebeden. Van verschillende soorten mensen, van verschillende levensbeschouwingen.
Hieronder zie je er eentje van.

Als een steen in een vijver

Sun Ai Lee Park, Korea

Lees meer …

zo zo, fie fie

Filosofische oefeningen met de pen

Het hele leven zit vol met vragen.
Ze zijn lang niet altijd gemakkelijk om te beantwoorden. Maar wel leuk.
Wat dacht je van de volgende:

Bladgesprek

Lees meer …

in beeld

Muziek en levensbeschouwing horen bij elkaar. Daar zijn heel wat voorbeelden van. Die hebben we hier voor jou verzameld.
Wat vind je van degene die hieronder staat?

De weg

Stef Bos

Lees meer …

Dichtbij

Kruip in een gedicht
Laaf je aan de woorden

We hebben de volgende voor je klaar staan:

We and They

Lees meer …

kwartet

Opdrachten die je met groepjes van maximaal 4 leerlingen kunt doen.

Tafelvoetbal

Hoelang kunnen jullie de propjes op de tafel houden?

Lees meer …

klasbak

Klassikale opdrachten die je als energizer kunt inzetten.

puzzelmania

Lukt het jullie de puzzels tot een goed einde te brengen?

Lees meer …