HET SCHEPPINGSVERHAAL VAN DE GRIEKEN

Gaia, de godin van de aarde, was gevormd uit de enorme chaos die bestond voordat de geschiedenis van de wereld begon.

Ze kreeg een kind: Uranus, de hemel. Hij bedekte haar volledig met zijn mantel vol sterren. De twee goden vormden samen het eerste echtpaar.

Gaia en Uranus kregen tal van kinderen. De meeste van hen waren verschrikkelijke monsters. Sommigen hadden wel honderd armen. Andere kinderen bleken enorme reuzen te zijn, met ieder één oog: de Cyclopen.

Uranus was bang voor deze machtige wezens en hij verstopte ze ver weg, diep in de aarde. Gaia had hier veel verdriet van, want ze hield van haar kinderen. Ze werd kwaad en maakte een plan om haar echtgenoot te vernietigen.

Uiteindelijk werd Gaia moeder van verschillende goden en godinnen die geen bedreigende monsters waren. Eén van hen, Kronos, was sterk genoeg om Uranus ten val te brengen. Uit de hardste steensoort die ze kende, maakte Gaia een sikkel voor hem. Ze gaf het gereedschap aan haar zoon en vertelde hem wat hij moest doen.

Kronos verschool zich in zijn moeders schaduw totdat de nacht viel en Uranus van de hemel naar de aarde afdaalde. Op het moment dat Uranus in slaap was gevallen, sprong Kronos op uit zijn schuilplaats en hij doodde zijn vader met één slag.

Kronos volgde zijn vader op en werd koning van de hemel. Hij trouwde met Rhea, een aardse godin, en ze kregen vele kinderen.

Uit goud maakte Kronos de eerste mensensoort. Deze tijd werd het Gouden Tijdperk genoemd; de mensen hoefden niet te werken, voelden geen pijn en waren onsterfelijk.

Maar Kronos was wreed en hij was bang voor zijn kinderen. Zodra er een kind was geboren verslond hij het met kleren en al en probeerde er zo voor te zorgen dat zijn macht onaangetast zou blijven.

Rhea vond dit verschrikkelijk en met behulp van Gaia, haar moeder, kreeg ze verscholen op het eiland Kreta, een zoon met de naam Zeus.

Ze gaf haar echtgenoot een steen die gewikkeld was in babykleren. Hij verzwolg het pakketje meteen.

Zeus groeide snel om zo de machtigste god te worden die ooit bestaan had. Toen hij volwassen geworden was, keerde hij terug in het gezelschap van een leger van Gaia's monsters en de rest van de goden en was vast van plan om Kronos' macht te breken.

De oorlog was verschrikkelijk en duurde vele jaren lang. De mensen van het Gouden Tijdperk kwamen allemaal om.

Zeus bevrijdde zijn broers en zussen en bouwde het paleis van Olympus, van waaruit hij de aarde, de mensen en de goden regeerde. Vervolgens trouwde hij met zijn zuster Hera en ze kregen talrijke kinderen. In het geheim had Zeus nog veel andere vrouwen en ook met hen kreeg hij kinderen. Al gauw was de wereld bevolkt met nieuwe goden.

Uiteindelijk besloot Zeus een tweede mensensoort te maken om zo de mensen van Olympus te vereren. Deze nieuwe mensen werden gemaakt uit zilver.

De zilveren mensen waren erg onverstandig en ze hadden geen respect voor de goden. Dit was het Zilveren Tijdperk. Tijdens deze periode was er niets heilig en ze duurde daarom niet lang.

Zeus werd kwaad op de respectloze mensen van het Zilveren Tijdperk. Hij borg ze daarom op in de verste uithoeken van de onderwereld.

Hij verving de zilveren mensen door een derde mensensoort, gemaakt uit brons. Het Bronzen Tijdperk was begonnen.

De bronzen mensen waren agressief en oorlogszuchtig. Ze bestreden elkaar zo gretig dat Zeus ook hen heel snel wegstopte in de onderwereld.

Zeus ging opnieuw aan de slag en maakte vervolgens een heleboel helden. Zij speelde een belangrijke rol in de ontelbare mythes in de Helleense traditie.

Dit was het Tijdperk van de Helden en er werden talloze grote mannen en vrouwen geboren. Iedere held die doodging, kreeg een speciale plaats in de onderwereld, met de naam de Gezegende Eilanden. Hier was het altijd licht en mooi.

De mensen die leefden in het Tijdperk van de Helden stierven op den duur en zij werden de voorouders van de mensen die tegenwoordig leven.

De mensen van tegenwoordig vormen de ijzeren mensen. Zij zijn de hardste van allemaal. Mensen uit het IJzeren Tijdperk moeten hun hele leven lang zwoegen en lijden en op den duur gaan ze dood. Maar uiteindelijk zullen de ijzeren mensen de Olympische goden overleven.

 


Opdracht keuze

Kies hieronder uit één van de opdrachten die je gaat maken. Je hebt hier een paar minuten voor.

  1. Tekening: Maak een tekening die past bij dit scheppingsverhaal.
  2. Afbeelding: Zoek een afbeelding op internet die past bij dit scheppingsverhaal. Je vindt er vaak heel veel. Leg uit waarom je voor deze foto hebt gekozen.
  3. Personage: In het scheppingsverhaal komen verschillende personages voor. Welke zou jij willen zijn? Kies er één. Waarom zou jij dit willen zijn? Wat zou je gaan doen als jij dat personage bent?

wwpray

Op de wereld zijn er heel veel gebeden. Van verschillende soorten mensen, van verschillende levensbeschouwingen.
Hieronder zie je er eentje van.

Avondgebed

Islam

Lees meer …

zo zo, fie fie

Filosofische oefeningen met de pen

Het hele leven zit vol met vragen.
Ze zijn lang niet altijd gemakkelijk om te beantwoorden. Maar wel leuk.
Wat dacht je van de volgende:

Bladgesprek

Lees meer …

in beeld

Muziek en levensbeschouwing horen bij elkaar. Daar zijn heel wat voorbeelden van. Die hebben we hier voor jou verzameld.
Wat vind je van degene die hieronder staat?

Aarde lucht vuur water

een lied over de vier elementen

Lees meer …

Dichtbij

Kruip in een gedicht
Laaf je aan de woorden

We hebben de volgende voor je klaar staan:

Vrede

Lees meer …

kwartet

Opdrachten die je met groepjes van maximaal 4 leerlingen kunt doen.

Tafelvoetbal

Hoelang kunnen jullie de propjes op de tafel houden?

Lees meer …

klasbak

Klassikale opdrachten die je als energizer kunt inzetten.

puzzelmania

Lukt het jullie de puzzels tot een goed einde te brengen?

Lees meer …