DOGON SCHEPPINGSVERHAAL

De god Amma was het eerste wezen van de schepping. Hij nam klei en maakte een grote, ronde pot.

Hij verhitte de pot en zond het voorwerp al draaiend de grote donkere ruimte in. De hitte en het licht waren tot diep in de duisternis waar te nemen. De zon was ontstaan.

Vervolgens maakte hij nóg een pot. Hij verhitte telkens een kwart van deze ronde pot en stuurde hem op weg, zodat de zon niet alleen zou zijn.

De zon geeft helder licht zo lang het dag is en de maan schijnt volgens het ritme van de vier kwartieren.

Amma nam een derde stuk klei en slingerde het zo ver mogelijk weg. De klei spatte uiteen in duizenden stukjes en vormde de sterrenhemel.

Hij pakte een volgende stuk klei en werkte er net zo lang aan tot er een langwerpig, plat voorwerp ontstaan was. Dit gooide hij zo ver mogelijk weg. De aarde was ontstaan.

Amma ging op weg om zijn nieuwste creatie te zien. Hij realiseerde zich op dat moment dat de aarde een prachtige vrouw was.

Amma verlangde zo naar een vrouw dat hij haar meteen belaagde.

De aarde werd beschermd door een mierenhoop. Met één slag ruimde Amma de mierenhoop uit de weg en de aarde was niet langer veilig voor hem.

Door deze gewelddadige aanval was het evenwicht in het heelal verstoord en de loop der dingen werd er grondig door beïnvloed. In plaats van de gelukkige tweeling die Amma zich wenste, kreeg de aarde één bleke vos als nakomeling.

De bleke vos werd het symbool voor Gods wreedheid en raadselachtigheid. Het dier snelde weg naar de donkere hoeken van de aarde en ging hier wonen.

De aarde kreeg nog meer nakomelingen. Deze keer waren het twee tweelingen. Iedere tweeling had de eigenschappen van beide sekses.

Een van de tweelingen maakte zich al gauw los van de aarde. Hij werd de mannelijke god Yoruga.

Yoruga was te vroeg uit de moederschoot ontsnapt. Hierdoor waren hij en zijn zuster niet volmaakt. De hele mensheid komt voort uit deze twee wezens. Ook vele generaties later waren de mensen nog steeds niet volmaakt.

De andere tweeling vormde de watergeesten, de Nummo.

De Nummo waren noch mannelijk noch vrouwelijk. Ze waren half mens half vis en ze hadden heldere rode ogen. Hun lichamen waren lang en groen en ze schitterden als water. Hun tongen waren gespleten en ze konden hun armen en benen in iedere richting bewegen.

De Nummo waren volmaakte wezens en gingen rechtstreeks naar de hemel.

Ze reisden naar de verre ster Sigi Tolo (Sirius) en vestigden zich op zijn maan, de Po Tolo, ofwel "diep begin" (Sirius B).

De maan was zuiver wit en zwaarder dan al het lood in de wereld.

Na verloop van tijd kwamen de Nummo in een vaartuig terug op de aarde. Hun terugkomst ging gepaard met vuur en bliksem. Ze maakten een meer en doken in het water.

De Nummo vertelden de mensen over de heilige openbaringen die de loop der dingen op aarde bepalen. De eerste openbaring is de Natuur. Deze spreekt door middel van het ritselen van het gras dat de aarde bedekt.

De tweede openbaring is de Orde die gesymboliseerd wordt door een weefpatroon. De mensheid dient in gemeenschappen te leven en niet alleen, zoals de bleke vos.

De derde openbaring bestaat uit de Graanzolder en de Trommel. De trommel is er om mee te communiceren en de graanzolder verbindt de mens met de aarde.

De mens dient zich bewust te zijn van al deze dingen. Alleen dán blijft de Natuurlijke Orde bewaard en zal het de mensen goed gaan.

 


Opdracht keuze

Kies hieronder uit één van de opdrachten die je gaat maken. Je hebt hier een paar minuten voor.

  1. Tekening: Maak een tekening die past bij dit scheppingsverhaal.
  2. Afbeelding: Zoek een afbeelding op internet die past bij dit scheppingsverhaal. Je vindt er vaak heel veel. Leg uit waarom je voor deze foto hebt gekozen.
  3. Personage: In het scheppingsverhaal komen verschillende personages voor. Welke zou jij willen zijn? Kies er één. Waarom zou jij dit willen zijn? Wat zou je gaan doen als jij dat personage bent?

wwpray

Op de wereld zijn er heel veel gebeden. Van verschillende soorten mensen, van verschillende levensbeschouwingen.
Hieronder zie je er eentje van.

Arm zijn we niet

Peru

Lees meer …

zo zo, fie fie

Filosofische oefeningen met de pen

Het hele leven zit vol met vragen.
Ze zijn lang niet altijd gemakkelijk om te beantwoorden. Maar wel leuk.
Wat dacht je van de volgende:

Bladgesprek

Lees meer …

in beeld

Muziek en levensbeschouwing horen bij elkaar. Daar zijn heel wat voorbeelden van. Die hebben we hier voor jou verzameld.
Wat vind je van degene die hieronder staat?

zing vecht huil bid

Ramses Shaffy

Lees meer …

Dichtbij

Kruip in een gedicht
Laaf je aan de woorden

We hebben de volgende voor je klaar staan:

Advent

Lees meer …

kwartet

Opdrachten die je met groepjes van maximaal 4 leerlingen kunt doen.

Tafelvoetbal

Hoelang kunnen jullie de propjes op de tafel houden?

Lees meer …

klasbak

Klassikale opdrachten die je als energizer kunt inzetten.

puzzelmania

Lukt het jullie de puzzels tot een goed einde te brengen?

Lees meer …