Keltisch scheppingsverhaal
Gebaseerd op "A Tale of Great Love: a reconstructed Gaelic creation myth" door Iain MacAnTsaoir

 

Heel lang geleden bracht de grote leegte een god en een godin voort: Donn en Danu. Ze keken elkaar in de ogen en er ontbrandde een heilige vlam in hun harten. Ze omhelsden elkaar liefdevol en lieten zich niet meer scheiden. Na verloop van tijd kregen Donn en Danu kinderen. Deze zaten gevangen tussen hun ouders en konden niet ontsnappen. Een van de zonen, Briain, besloot dat hij zijn ouders moest scheiden omdat hij en zijn broers anders dood zouden gaan.

Danu's liefde voor haar zoon won het uiteindelijk van de liefde voor haar man en ze gaf Briain toestemming om zich van zijn vader te ontdoen. Briains woede was zo groot dat hij zijn vader in negen stukken sneed. Danu was zo ontzet door wat ze zag dat ze begon te huilen. Haar tranen vormden een vloedgolf die alle kinderen van de aarde verzwolg. Zo werd Danu bekend als de "Wateren van de Hemel". 

Het water spoelde ook de negen delen van het lichaam van Donn weg. Zijn lichaam werd de hemel, zijn hersenen de wolken, zijn gezicht de zon, zijn geest de maan, zijn botten de stenen en zijn adem de wind. Het bloed van Donn vermengde zich met de tranen van Danu en hierdoor ontstonden de zeeën.

Twee zaden van Donn kwamen in de vruchtbare aarde terecht. Danu sloeg dit van bovenaf gade en in een van de zaden herkende ze haar geliefde. Het was een rode eikel van de eikenboom. Danu moest opnieuw huilen. Haar tranen zakten in de droge aarde waardoor de zaden begonnen te groeien.

De eikel schoot wortel en al gauw groeide hij uit tot een prachtige eikenboom. Dit was de reïncarnatie van Donn. Uit het andere zaadje ontsprong een priester, de broer van Donn. Zijn naam was Finn. Donn zag zijn geliefde Danu in de hemel en strekte zijn takken heel ver uit. Hij probeerde met zijn bladeren haar tranen te drogen. Gevoed door het water uit de hemel, groeiden er veel vruchten aan de eikenboom. Ze vielen op de aarde en hierdoor ontstonden de eerste mensen. Deze mensen waren passief en lui omdat ze wisten dat ze niet konden sterven. Langzaam werden ze luier en luier en hierdoor begonnen ze van binnenuit te rotten.

Donn vroeg om advies aan zijn broer Finn. "De mensen hebben de dood nodig", zei hij. "De wereld moet vernieuwd worden". Maar Donn vond dit geen goed idee en de twee broers begonnen te vechten met elkaar. Ze vochten lang en hevig. Uiteindelijk werd Finn gedood. Don vond het zo verschrikkelijk dat zijn broer dood was dat zijn hart uit elkaar spatte. De delen van zijn lichaam kwamen overal neer en hierdoor werd de wereld vernieuwd.

De mensheid maakte nu ook kennis met de dood. Nadat Donn gestorven was groeiden drie enorme wortels van de eikenboom tot diep in de aarde en ze vormden de Andere Wereld, waar mensen na hun dood terechtkomen. Donn werd de god van de Andere Wereld, terwijl Danu de godin van de hemel bleef. Tot op de dag van vandaag houden ze immens van elkaar, ook al zijn ze door de aarde gescheiden.

 


Opdracht keuze

Kies hieronder uit één van de opdrachten die je gaat maken. Je hebt hier een paar minuten voor.

  1. Tekening: Maak een tekening die past bij dit scheppingsverhaal.
  2. Afbeelding: Zoek een afbeelding op internet die past bij dit scheppingsverhaal. Je vindt er vaak heel veel. Leg uit waarom je voor deze foto hebt gekozen.
  3. Personage: In het scheppingsverhaal komen verschillende personages voor. Welke zou jij willen zijn? Kies er één. Waarom zou jij dit willen zijn? Wat zou je gaan doen als jij dat personage bent?

wwpray

Op de wereld zijn er heel veel gebeden. Van verschillende soorten mensen, van verschillende levensbeschouwingen.
Hieronder zie je er eentje van.

Als een steen in een vijver

Sun Ai Lee Park, Korea

Lees meer …

zo zo, fie fie

Filosofische oefeningen met de pen

Het hele leven zit vol met vragen.
Ze zijn lang niet altijd gemakkelijk om te beantwoorden. Maar wel leuk.
Wat dacht je van de volgende:

Is het voor een cijfer?

Lees meer …

in beeld

Muziek en levensbeschouwing horen bij elkaar. Daar zijn heel wat voorbeelden van. Die hebben we hier voor jou verzameld.
Wat vind je van degene die hieronder staat?

Sunday bloody sunday

U2 

Lees meer …

Dichtbij

Kruip in een gedicht
Laaf je aan de woorden

We hebben de volgende voor je klaar staan:

In de wolken

Lees meer …

kwartet

Opdrachten die je met groepjes van maximaal 4 leerlingen kunt doen.

Tafelvoetbal

Hoelang kunnen jullie de propjes op de tafel houden?

Lees meer …

klasbak

Klassikale opdrachten die je als energizer kunt inzetten.

puzzelmania

Lukt het jullie de puzzels tot een goed einde te brengen?

Lees meer …