start
Straat
Titus
Velp

pfx15 0 20170225Pontifex 15: Typisch Titus Straat

 

Level 1: Wie is Titus?

 

 

We starten dit project in februari. (23 feb is verjaardag Titus Brandsma). Natuurlijk starten we met de vraag: Wie is Titus Brandsma eigenlijk? En waarom zou je een school naar hem noemen?

Maar eerst vertellen we in het kort wat we bedoelen met de typisch titus straat. Klik hierboven op het oranje tabblad Straat om verder te lezen.

Typisch Titus Straat 

pfx15 1 3 20230123Deze pontifex heeft de prachtige titel Typisch Titus Straat. Maar wat bedoelen we daar nou weer  mee?

Zoals Titus
In deze lessenserie gaan we op zoek naar die straat in Velp die iets doet dat past bij het gedachtengoed van Titus Brandsma. Hij is de naamgever van onze school en is vorig jaar heilig verklaard. Maar waar stond hij voor? Wat vond hij belangrijk? En kun je in Velp nog mensen vinden, in een straat, die een beetje lijken op Titus? Die dingen doen die passen bij wat Titus Brandsma deed?

Op zoek
Daar gaan we naar op zoek met de klas, met alle klassen. We gaan uitzoeken waar we op gaan letten. We gaan mensen vragen in de straten. We doen dat in groepjes. Uiteindelijk kiezen we als klas één straat.

Jury
Wat jullie klas doet doet elke eerste klas. Elke klas kiest een straat. De straten die we hebben gevonden leggen we voor aan een jury. Die beslist dan welke straat dit jaar de title mag dragen: Typisch Titus Straat.

15 mei
Zo rond 15 mei gaan we daadwerkelijk het nieuwe naambordje in de straat ophangen. Wie dat gaat doen? Daar moeten we nog een belangrijk persoon voor kiezen. Wie vind jij dat dit moet gaan doen?

 

 

Vragen
  1. Wat vind je van dit project? (geef zo duidelijk mogelijk antwoord, dus in minimaal 20 woorden)
  2. Wat hoop je ervan te leren?
  3. Ook jij woont in een straat. Zou jij jouw straat voordragen voor de Typisch Titus Straat? Waarom wel, waarom niet?

 

Wie is Titus Brandsma?

Hier komt uitleg over wie Titus is.

Jeugd

Jeugd

pfx15 01 titus krant geboorte

Op 23 februari 1881 wordt in het Friese plaatsje Ugoklooster Anno Sjoerd Brandsma geboren. De trotse ouders plaatsen een advertentie in de krant. Hiernaast zie je een foto van zijn geboortehuis, een grote boerderij in Friesland. (klik op de foto om hem groter te zien)

Zijn vader wil graag dat Anno Sjoerd boer wordt maar de jongen heeft een zwak gestel. Boer worden vind hij te zwaar en hij wil het klooster in.

Op 11-jarige leeftijd vertrekt hij vanuit Friesland naar Brabant, in die tijd bijna een wereldreis.

Opleiding

Opleiding

Anno Sjoerd gaat naar het Brabantse Megen om daar zijn middelbare school te doen. De school wordt geleid door paters Franciscanen. Anno Sjoerd is een goede leerling. Na de middelbare school in 1899, treedt hij in bij de kloosterorde Carmelieten. Zoals elke pater kiest hij een kloosternaam. Hij kiest voor de naam van zijn vader: Titus.
Vanaf nu heet hij geen Anno Sjoerd meer maar Titus.

Titus gaat naar Rome toe om daar verder te studeren. Het wordt geen gemakkelijke tijd voor hem. Titus is ijverig maar zijn gezondheid is broos. Met veel ziek zijn redt hij het toch om zijn diploma te halen.

Begin jaren '20 gaat Titus aan het werk aan de nieuwe universiteit van Nijmegen. Hij heeft het daar naar zijn zin.
Ondertussen is hij ook nog actief in Friesland rond de verering van Bonifatius in Dokkum en bij de boerenbond.

In de jaren '30 wordt Titus ook hoofdredacteur van de rooms katholieke kranten in Nederland. Hij schrijft veel, onder andere over het gevaar van het opkomend nationaal socialisme in Duitsland. Als in 1940 Duitsland Nederland binnenvalt en de pers aan banden wordt gelegd blijft Titus toch kritisch schrijven. Dat komt hem duur te staan.

 

WO II

Tweede Wereldoorlog

Om te weten wat er met pater Titus Brandsma in de oorlog gebeurt kun je het beste naar het filmpje kijken dat hieronder staat. 

 

In de gevangenis is Titus een voorbeeld voor anderen. Hij geeft lezingen, biedt steun en schrijft.
Zijn naam gaat rond binnen en buiten de gevangenis.
Na de oorlog vertellen veel mensen dat ze veel steun aan hem hebben gehad.

Herinnering

Herinnering

Zalig
Het leven van Titus is een voorbeeld voor velen, ook buiten Nederland. De manier waarop hij zich heeft verzet en de manier waarop hij mensen steunde spreekt anderen aan. Dit signaal is opgepakt door de rooms katholieke kerk. In 1985 is hij daarom zalig verklaard. Daarmee geeft de kerk aan dat zij in Titus een voorbeeldfiguur zien. Maar hij is geen heilige; daar is nog meer voor nodig.

Wonder
Als je heilig wil worden dan moet er een wonder gebeuren in jouw naam. En dat is gebeurd. Pater Michael Driscoll is ongeneeslijk ziek. Hij bidt tot Titus en vraagt om zijn steun.. Tot zijn verbazing en die van vijf artsen herstelt hij op onverklaarbare wijze van de ziekte.

Heilig
Door dit wonder is de weg vrij voor de rooms katholieke kerk om Titus heilig te verklaren. Dit is gebeurd op 15 mei 2022. De paus is in Rome samen met het hoofd van de Karmelieten voor gegaan in de eucharistieviering. Daarin hebben zij Titus heilig verklaard. 
Vanaf nu is het Heilige Titus Brandsma.

Toen Titus vorig jaar werd heilig verklaard hebben alle leerlingen een folder gekregen. --> klik hier om hem in te zien.

pfx15 01 titus heilig

Vragen

Vragen

  1. Je hebt nu heel wat gehoord en gelezen over Titus. Wat vind jij het meest interessante dat je over hem te weten bent gekomen?
  2. Wat vind je raar of waar zou je nog meer over willen weten van hem?
  3. Anno Sjoerd neemt, als hij in het klooster gaat, een andere voornaam aan. Hij noemt zichzelf Titus, net als zijn vader. Als jij een andere voornaam zou mogen aannemen, welke zou je dan nemen? Waarom?

 

 

 

Titus Brandsma College Velp?

Waarom noem je een school naar Titus? Laten we het maar eens aan de directrice vragen van onze school. Hieronder zie je de video

 

 

wwpray

Op de wereld zijn er heel veel gebeden. Van verschillende soorten mensen, van verschillende levensbeschouwingen.
Hieronder zie je er eentje van.

Aan de rand van de Kalahari

Zimbabwe

Lees meer …

zo zo, fie fie

Filosofische oefeningen met de pen

Het hele leven zit vol met vragen.
Ze zijn lang niet altijd gemakkelijk om te beantwoorden. Maar wel leuk.
Wat dacht je van de volgende:

Bladgesprek

Lees meer …

in beeld

Muziek en levensbeschouwing horen bij elkaar. Daar zijn heel wat voorbeelden van. Die hebben we hier voor jou verzameld.
Wat vind je van degene die hieronder staat?

Over de muur

Klein orkest

 

Lees meer …

Dichtbij

Kruip in een gedicht
Laaf je aan de woorden

We hebben de volgende voor je klaar staan:

Advent

Lees meer …

kwartet

Opdrachten die je met groepjes van maximaal 4 leerlingen kunt doen.

Tafelvoetbal

Hoelang kunnen jullie de propjes op de tafel houden?

Lees meer …

klasbak

Klassikale opdrachten die je als energizer kunt inzetten.

puzzelmania

Lukt het jullie de puzzels tot een goed einde te brengen?

Lees meer …