http://seriousrequest.3fm.nl/data/files/social-icons-2014/externepromo/72890.jpg

Start|grey
Hoe?|orange
conflict|green

Serious Request

Serious Request

2014: Hands off our girls

 

{snippet login}

Wat is het?
Serious Request is een actie van 3fm en het Rode Kruis. Deze actie wordt jaarlijkst gehouden in de week voor kerst. Er staat een glazen huis waarin een aantal dj's zich laat opsluiten. Vanuit het huis maken zij radioprogramma's. Gedurende de hele periode eten zij niet. Iedereen kan platen aanvragen of geld doneren.

Welk thema?
Het motto voor 2014 is Hands off our girls. Serious Request 2014 vraagt aandacht voor vrouwen en meisjes die in conflictgebieden slachtoffer worden van seksueel geweld.

Beste bezoeker, werken de tabbladen niet, log dan in.{user_group 10}

Doelen

Beste leerling, aan het einde van deze les

  • weet je wat we onder serious request verstaan.
  • weet je wat het probleem inhoudt.
  • weet je waarom we dit thema bespreken binnen het vak levensbeschouwing.

Bron
De tekst op deze pagina is overgenomen van de website van het rode kruis. De opdrachten zijn zelf gemaakt



http://seriousrequest.3fm.nl/data/files/social-icons-2014/externepromo/160600.jpgHoe werkt deze les?

Je ziet dat deze les is opgebouwd uit een aantal tabbladen. Het eerste tabblad is grijs, dat is de startpagina. Het tweede tabblad (dit) is oranje; hier staat de werkvorm uitgelegd. Dan volgen een aantal groene tabbladen; dat zijn de opdrachten.

Tafelgroepjes
Elk groen tabblad correspondeert met een tafelgroepje. Elk tafelgroepje heeft maximaal 5 plekken. Bij elk tafelgroepje werk je aan de opdracht die bij dat tabblad hoort.

Antwoorden
Zet je antwoorden zo veel als mogelijk neer in moodle

Lesopzet

wat tijd totaal
Lezen tabblad start en hoe 10 10
Ronde 1 6 16
presentatie tafelgroep 3 19
ronde 2 6 25
presentatie 3 28
ronde 3 6 34
presentatie 3 37
ronde 4 6 45
presentatie 3 48
ronde 5 6 54
presentatie 3 57
afronding en evaluatie 3 60

 

Conflictgebieden

3FM Serious Request vraag dit jaar aandacht voor meisjes en vrouwen in conflictgebieden die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Een stille ramp die miljoenen meisjes en vrouwen beschadigt.

conflict info|red}

Informatie

Wereldwijd wordt naar schatting één op de vijf vrouwen verkracht of op een andere manier seksueel misbruikt. In conflictgebieden, zoals de Democratische Republiek Congo en Syrië, ligt dit aantal nog hoger, omdat seksueel geweld daar wordt ingezet als vernederend en vernietigend oorlogswapen.

Veel slachtoffers durven geen medische hulp te zoeken of aangifte te doen. Bang voor represailles, bang om de schuld te krijgen en bang om veroordeeld te worden. Hierdoor geven de cijfers slechts het topje van de ijsberg weer en blijft de werkelijke omvang van de ramp verborgen.

Hiernaast zie je twee video's over Serious Request. Het eerste is een video over de situatie en een oproep.

De tweede video is voor de actie Serious Request. Hierin wordt uitgelegd hoe je geld kunt ophalen. Kijk hiervan de eerste twee minuten.n

conflict opdracht|blue}

Wat doet het je?

De onderwerpen die Serious Request kiest zijn meestal niet eenvoudig. Ze maken een grote indruk op ons als leerlingen. Jullie gaan nu aan de slag met de vraag wat dit onderwerp jullie doet.

  1. Lees de tekst en kijk het filmpje
  2. Formuleer met elkaar een reactie richting Serious Request wat je van de filmpjes vindt. (minimaal 50 woorden)
    De vraag is dus: wat doet het je/jullie?
  3. Bewaar je antwoord in moodle.
http://www.rodekruis.nl/campagnes/3fm-serious-request-2014/publishingimages/colombia.jpg

macht|green

Machtsmisbruik

De schrikbarende vormen van seksueel geweld
Het seksueel geweld in conflictgebieden heeft verschillende gezichten. Het gaat niet alleen om verkrachting, maar ook om gedwongen huwelijken, seksuele exploitatie, seksuele slavernij, verminking, gedwongen bevruchting en sterilisatie.

macht info|red}

Informatie

http://www.gewoon-nieuws.nl/wp-content/uploads/2013/11/macht2.jpgMachtsmisbruik
Vaak heeft seksueel geweld in conflictgebieden geen relatie met seksueel verlangen, maar wordt het ingezet vanuit een behoefte aan dominantie en (misbruik van) macht. Partijen in een conflict gebruiken seksueel geweld als oorlogswapen: om angst te zaaien, wraak te nemen en om te onderdrukken.

Straffeloosheid
Ook burgers maken zich schuldig. De chaos, het gebrek aan discipline en de straffeloosheid in conflictgebieden geven seksueel geweld vrij spel. Rechtssystemen kunnen tijdens een conflict vaak niet voorkomen dat het aantal incidenten toeneemt.

Vernederend en ontwrichtend
Seksueel geweld is vernederend, voor de meisjes en vrouwen in kwestie, maar ook voor hun familie. Het ontwricht dorpen en hele gemeenschappen. Daardoor zijn de economische en sociale gevolgen groot.

macht opdracht|blue}

Machtig selfie

Je gaat met je groep een selfie maken over dit onderwerp

  1. Lees de tekst op het tabblad info. (1 minuut)
  2. Bespreek kort met de groep waar en hoe (in dit lokaal) je de selfie maakt. Op de selfie moet één van de volgende dingen te zien zijn: macht / machtsmisbruik / vernedering.
  3. Stuur je selfie naar het emailadres dat op de pagina op bord staat. (staat het niet op bord, vraag je docent).
    Verzenden doe je zo: telefoon -> selecteer de foto ->  delen -> email.
  4. Je ziet hem dan straks op bord.
  5. klaar en tijd over: maak een other-fie , dus één iemand maakt de foto. Schrijf of waarom die persoon de foto moet maken. ook de foto die je maakt gaat over macht.
http://camfrogblogdotcom.files.wordpress.com/2014/09/selfie.jpg

 

 

cijfers|green

Feiten en cijfers

Wereldwijd wordt naar schatting één op de vijf vrouwen verkracht of op een andere manier seksueel misbruikt. In conflictgebieden ligt dit aantal nog hoger, omdat seksueel geweld daar wordt ingezet als vernederend en vernietigend oorlogswapen.

cijfers info|red}

Informatie

Veel slachtoffers van seksueel geweld durven geen medische hulp te zoeken of aangifte te doen. Uit schaamte, of bang voor represailles, bang om de schuld te krijgen en bang om veroordeeld te worden. Hierdoor geven de cijfers slechts het topje van de ijsberg weer en blijft de werkelijke omvang van de ramp verborgen. De statistieken zien er dus nog gunstig uit in vergelijking met de werkelijke omvang van het probleem.

  • Wereldwijd 1 op de 5 vrouwen slachtoffer
    ​ Volgens de Verenigde Naties wordt wereldwijd één op de vijf vrouwen in haar leven slachtoffer van verkrachting of poging tot verkrachting.
  • 36 slachtoffers per dag in Congo
    In de Democratische Republiek Congo staat het gemiddeld aantal verkrachtingen van meisjes en vrouwen op 36 per dag.
  • Een half miljoen vrouwen verkracht in Rwanda
    Tijdens de genocide in Rwanda zijn een half miljoen vrouwen verkracht.
  • Meer dan helft van alle vrouwen slachtoffer in Sierra Leone
    Tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone is meer dan de helft van alle vrouwen slachtoffer geworden van seksueel geweld.
  • Meisjes als seksslaaf
    In Syrië, Liberia, Oeganda, Colombia, Rwanda, Burundi en de Democratische Republiek Congo gebruiken strijdende partijen vrouwen en meisjes als seksslaaf.

Slachtoffers van seksueel geweld houden zich verborgen en zijn door taboe en schaamte vaak moeilijk rechtstreeks te benaderen. Daarom zal het Rode Kruis de juiste vorm van hulpverlening in de omgeving van de slachtoffers creëren.

http://farm6.static.flickr.com/5602/15633611558_afe40c6404_z.jpg

 

 

cijfers opdracht|blue}

Landkaart

Op de pagina info worden heel wat landen genoemd. Maar waar liggen ze? En wat weet je nog meer over die landen?

  1. Lees de pagina info.
  2. Kopieer de landkaart naar paint of een ander programma. (klik op de kaart om hem groter te zien. Kopieren = ctrl-c. plakken = ctrl-v)
  3. Zoek alle landen op en kleur ze in. Help elkaar met zoeken.
  4. Hebben jullie tijd over zoek dan meer informatie over het land en zet dit er bij (hoofdstad, president, geschiedenis)
  5. Bewaar je kaart in moodle
http://www.plannex.nl/lessons/organisation1/publication/37634/wereldkaart.gif

levensbeschouwing|green

Levensbeschouwing en Serious Request

Levensbeschouwing gaat niet alleen over wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Het gaat ook over wat anderen belangrijk vinden in hun leven. En het gaat over hoe je dat vorm geeft, hoe je samen leeft. Want leven doe je niet alleen. Dat doe je met anderen samen. We noemen dat samenleven.

lb info|red}

Informatie


Omdat we samen leven in een samenleving heeft dat een aantal gevolgen:

  • Rekening houden met elkaar. Je kunt niet zomaar dingen doen omdat je dat leuk vindt. Je zult je altijd moeten afvragen wat dit voor anderen betekent. Of anderen daar last van hebben.
  • Hulp krijgen. In onze samenleving staan mensen voor jou klaar om je te helpen. Dat kan je familie zijn of mensen in de buurt. Of het kan op school zijn of bij een sportclub. Mensen doen dit op grond van hun levensbeschouwing, omdat ze vinden dat jij een waardevol persoon bent.
  • Hulp geven. Naast hulp krijgen kun je ook hulp geven. Er zijn andere mensen in onze samenleving, dichtbij of veraf die jouw hulp nodig hebben. Mensen doen dit op grond van hun levensbeschouwing. Ze vinden andere mensen de moeite waard of ze vinden het een plicht vanuit hun levensbeschouwing om anderen te helpen. Voorbeelden hiervan zijn: christendom: naastenliefde, islam: zakaat, hindoeïsme: darma, humanisme: medemenselijkheid

Het opkomen voor je naaste, je medemens, dat kun je alleen doen. Dan wordt het vaak een opgave. Juist als je dingen samen doet, samen een actie voert, dan is het succes dubbel. Het levert niet alleen meer op, maar je krijgt er ook een goed gevoel bij dat je de actie met elkaar gedaan hebt.

http://4.bp.blogspot.com/--vNc3u-NToQ/UlMRdut2CpI/AAAAAAAAADI/nKUiO3ooUqk/s1600/imageReader.jpg

 

lb opdracht|blue}

http://www.barnabasparochie.nl/images/barmhartigheid.jpgVormen van hulp

Binnen elke grote levensbeschouwing zijn er acties voor het helpen van de medemens. Ieder lid van de groep kiest één van de genoemde levensbeschouwingen (zie eerste kolom). Je zoekt informatie bij die levensbeschouwing over hoe je als individu hulp kan geven en hoe je als groep hulp kan geven. (Voorbeeld: christendom; individueel: vrijwilliger worden bij de stichting kruispunt; gezamenlijk: vastenactie)

Vul met elkaar het schema in

levensbeschouwing individuele actie gezamenlijke actie
christendom    
jodendom    
islam    
boeddhisme    
humanisme    
hindoeïsme    

 

kopieer je antwoord naar moodle.

Rode Kruis|green

Wat doet het Rode Kruis?

Rode Kruis
Een voorbeeld van dat samen helpen is het Rode Kruis. Deze internationale organisatie zet zich al jaren in voor hulp aan mensen in noodsituaties. Dat kan gaan om acute rampen (tsunami, storm, oorlog) maar ook om stille rampen zoals die via Serious Request onder de aandacht worden gebracht.

rood info|red}

Zorg en opvang
Het Rode Kruis ondersteunt ziekenhuizen, gezondheids- en psychosociale centra waar meisjes en vrouwen met medische en psychische klachten hulp krijgen. Door zo snel mogelijk de juiste medische zorg te bieden, worden de lichamelijke gevolgen van seksueel geweld in veel gevallen verminderd.

Werken aan een toekomst
Na de eerste opvang bieden we slachtoffers een helpende hand naar een betere toekomst. Afhankelijk van de persoonlijke situatie zorgt het Rode Kruis voor medische zorg, voedsel en bijvoorbeeld vervoerskosten naar een psychisch hulpverlener. Ook trainingen of een klein startkapitaal voor het verbouwen van eigen voesel of de opzet van een bedrijfje zijn mogelijk. Het Rode Kruis biedt de slachtoffers een veilige omgeving in opvanghuizen en wijst hen de weg naar advies of jurische bjstand.

Preventie
Het Rode Kruis wil dat seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen afneemt en geeft voorlichting aan de lokale bevolking over de gevolgen hiervan. Zo proberen we het taboe rondom seksueel geweld te doorbreken. In gesprekken met publiek, politie en strijdkrachten stelt het Rode Kruis seksueel geweld als oorlogswapen ter discussie en komt het humanitair oorlogsrecht aan bod.

Bereik
Dit jaar kunnen we niet aangeven hoeveel slachtoffers we exact zullen bereiken met deze hulpactie. Slachtoffers van seksueel geweld houden zich verborgen en zijn door taboe en schaamte vaak moeilijk rechtstreeks te benaderen. Daarom zullen we de juiste vorm van hulpverlening in de omgeving van de slachtoffers creëren. Zodoende zullen we veel meer mensen bereiken: per hulpactiviteit, per donatie en met de totale opbrengst van 3FM Serious Request.

Resultaten
Er is de laatste tijd heel wat te doen over de vraag of dit soort acties wel zin hebben. Menigeen vraagt zich af of er niet te veel aan de strijkstok blijft hangen. Komt het geld wel op de goede plek terecht? Hieronder zie je een overzicht van de resultaten van eerdere acties van Serious Request/Rode Kruis
--> Klik hier om naar die resultaten te gaan (op de website van het Rode Kruis)

rood opdracht|blue}

Loesje

Maak een Loesje over het Rode Kruis. Voorbeelden zie je op deze pagina.

 

{module 138}

https://www.indymedia.nl/img/2004/12/24117.png

http://3.bp.blogspot.com/--l8mC1vAJL4/UKyewGWFzBI/AAAAAAAAFzc/Ll166KNUW7E/s1600/big-NL9801_1.jpg

Rap Rap Actie Actie|green
D|grey

Actie

Kom in actie! Dat is wat Serious Request zegt. "Blijf niet zitten, maar doe wat.!!" Dat gan jullie nu ook doen.

 

Serious Rap

  1. Maak met je groep een rap. Je hebt 5 minuten om die in elkaar te knutselen. Dat is heel weinig tijd, dus beperk je.
  2. In die rap krijgt ieder lid van de groep een rol. Dit kan als rapper, als achtergrondzanger, als beat-boxer, danser.
  3. Zorg dat er in jullie tekst of presentatie een oproep zit om in actie te komen voor Serious Request/Rode Kruis.
  4. Na 5 minuten gaan jullie je rap presenteren.

 

Flashmob

Als jullie straks pauze hebben in de aula. Doe dan je rap als een flashmob. Laat iedereen meegenieten van jullie kwaliteiten en jullie oproep om Serious Request te steunen. Do it !!!!

http://seriousrequest.3fm.nl/static/img/donate-mascot-2014.jpg

{/user_group}{user_group 12}

 

wwpray

Op de wereld zijn er heel veel gebeden. Van verschillende soorten mensen, van verschillende levensbeschouwingen.
Hieronder zie je er eentje van.

Alle bloemen loven u

Faridoeddin Attar (13e eeuw), Iran.

Lees meer …

zo zo, fie fie

Filosofische oefeningen met de pen

Het hele leven zit vol met vragen.
Ze zijn lang niet altijd gemakkelijk om te beantwoorden. Maar wel leuk.
Wat dacht je van de volgende:

Bladgesprek

Lees meer …

in beeld

Muziek en levensbeschouwing horen bij elkaar. Daar zijn heel wat voorbeelden van. Die hebben we hier voor jou verzameld.
Wat vind je van degene die hieronder staat?

Aarde lucht vuur water

een lied over de vier elementen

Lees meer …

Dichtbij

Kruip in een gedicht
Laaf je aan de woorden

We hebben de volgende voor je klaar staan:

Blijf geborgen in je naam

Lees meer …

kwartet

Opdrachten die je met groepjes van maximaal 4 leerlingen kunt doen.

Tafelvoetbal

Hoelang kunnen jullie de propjes op de tafel houden?

Lees meer …

klasbak

Klassikale opdrachten die je als energizer kunt inzetten.

puzzelmania

Lukt het jullie de puzzels tot een goed einde te brengen?

Lees meer …